De juiste raamdecoratie is basis voor gezelligheid en warmte in huis. De stijl van de woning is in dit geval allesbepalend. In een landelijke woning moet je geen strakke gordijnen of verticale lamellen plaatsen, want die horen daar gewoon niet thuis. Die zijn wel op hun plaats in een strak en modern, hedendaags interieur.

Waarom de juiste raamdecoratie zo belangrijk is

Raamdecoratie is in de eerste plaats mooi en esthetisch gezien meer dan een plus voor je interieur. Maar raamdecoratie heeft ook een functioneel doel: het houdt de zon buiten op warme dagen en verhindert voorbijgangers een te nieuwsgierige blik op je leefruimtes. Weet je wat volgens ons de echte meerwaarde is van een juiste raamdecoratie? Het verhoogt de gezelligheid in je woning met factor tien. Het is dus zaak te zorgen dat je de juiste raamdecoratie kiest die past bij de stijl van je woning. En dat kan wel eens tegenvallen, want de keuze is reuze. Hieronder vind je een beperkt overzicht van de mogelijkheden.

Kleur is hoofdzaak bij gordijnen

Onze tip? Beperk je bij de inrichting van je interieur tot één thema en tot twee of drie verschillende kleuren per ruimte. Te veel verschillende accessoires en kleuren door elkaar creëert alleen maar chaos. Stem de kleuren van je gordijnen af op die van je interieur en je krijgt vanzelf meer harmonie en rust. Wil je je leefruimte optisch groter doen lijken? Ga dan voor raamdecoratie met bleke, effen kleuren en eenvoudige texturen. Wie kiest voor een drukker design maakt de ruimte waarin hij leeft meteen een stuk kleiner. De volgende tip geven we er gratis bij: laat je gordijnen op maat maken. Maar dat wist je uiteraard al.

Rolgordijnen en jaloezieën sturen het licht

Jaloezieën komen in hout, aluminium en pvc. Zelf hebben we een lichte voorkeur voor houten exemplaren. Waarom dat zo is? Omdat ze je interieur warm maken, geluiddempend werken en tegelijk isoleren. Hout houdt de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten. Door met de openingen van de jaloezieën te spelen, bepaal je zelf hoeveel daglicht je de kamer binnenlaat. Ook door het op- en afrollen van de rolgordijnen kan je de lichtinval controleren. Heb je kamers waar je het regelmatig volledig donker wilt? Daarvoor is het volledig verduisterende type rolgordijn ideaal.

Houten lamellen

Wil je het gezellig en warm maken? Ga dan resoluut voor houten lamellen. Ook hier kies je welke hoeveelheid licht je binnenlaat, op dezelfde manier als bij jaloezieën. De meerwaarde van hout ken je al. Hout zorgt voor een warme, gezellige en natuurlijke look. Door de isolerende werking ervan valt je energiefactuur meteen een stuk lager uit, en dat is meegenomen in tijden van steeds stijgende energieprijzen. De houten lamellen komen in verschillende breedtes, houtsoorten en kleuren. Je vindt vast en zeker iets wat perfect bij je past.

Houten shutters

Houten shutters zijn als raamdecoratie dan weer authentiek, zonwering en isolatie in één. Bovendien zijn ze – en dat is een echte plus voor wie het kan weten – heel gemakkelijk te onderhouden en dus hygiënischer dan gordijnen. De houten luiken van de shutters werken met verstelbare lamellen en per paneel controleer je de lichtinval. Houten shutters passen in vierkante, ronde en driehoekige ramen en je kunt ze in elke kamer plaatsen. Het enige nadeel? Na verloop van tijd zal je ze moeten behandelen.

Keuze gemaakt?

De juiste raamdecoratie levert een ontzettend hoge bijdrage aan de gezelligheid en warmte in huis. Onze tip? Kies niet in één twee drie, maar informeer je goed en slaap er een nachtje over. Daarvoor is de keuze voor de juiste raamdecoratie die perfect in je interieur past te belangrijk.

 

(c) C’bon

de-juiste-raamdecoratie-creëert-warmte-in-huis