Wat is het effect van kleuren op een ruimte? We stellen de vraag een beetje anders. Hebben kleuren wel een effect op een ruimte? Natuurlijk hebben ze dat! Dat beseft zelfs het kleinste kind. Kleuren kunnen een ruimte zowel doen vergroten als verkleinen. Donkere en warme kleuren of tinten zorgen ervoor dat een ruimte kleiner wordt. Waarom dat zo is? Omdat donkere kleuren het licht absorberen. Als je een plafond in een donkere verf steekt, krijg je het gevoel dat die veel lager is dan in werkelijkheid. Donkere kleuren doen je ruimte ook langer en smaller lijken. Lichte kleuren zorgen er dan weer voor dat een ruimte groter wordt. Ze verbreden de ruimte. Heb je een kleine woning en wil je die groter doen lijken? Dan weet je wat je te doen staat. Dan kies je voor lichte kleuren.

Kleuren werken op ons gemoed

Het belangrijkste effect van kleuren op een ruimte? Dat ze ook je humeur en gemoed beïnvloeden. Denk aan de kleuren in de wachtruimtes van dokters, dikwijls zachte pastelkleuren en aardetinten. Welke kleuren op ons gemoed werken en wat ze dan precies doen? De wetenschappelijke inzichten daarover zijn voer voor psychologen, maar logisch redeneren brengt ons ook al heel ver. Stel je een warm persoon voor die zich dag in dag uit bevindt in een woning met alleen maar grijze muren en kleurloze plafonds. Dat moet toch negatief op het gemoed werken? Andersom zal een koeler persoon zich niet goed voelen in een woning vol exotische en schreeuwerige kleuren. Wil je een praktisch voorbeeld van het effect van kleuren op een ruimte?  De tint citroengeel brengt het zonlicht binnen in elk interieur en maakt de inwoners blij. 

Combineer beide soorten kleuren

Je kan beide soorten kleuren combineren. Je kan bijvoorbeeld uitgaan van een lichte tint, en aanvullen met een warme donkere tint als accentkleur. Dat levert een bepaald effect op. Het is tegenwoordig trendy om alles in een heel licht kleur te schilderen. Als alles echter in het wit zit, dan krijg je een heel steriele omgeving en heb je geen enkel punt om naar te kijken. In dat geval voorzie je het best een accentwand in een andere kleur, dan wordt je blik meteen daarnaartoe getrokken. Heb je geen accenten in je interieur? Dan blijf je doelloos rondkijken.

Accenten ook met stof of andere materialen

Je kan uiteraard ook anderskleurige accenten aanbrengen in stof of in andere materialen om bepaalde delen van je kamer af te bakenen. Dat is een veelvoorkomende praktijk in kantoorruimtes. Als je een bleke muur accenten geeft op bepaalde plekken, creëer je als het ware een doorgang. Je kan ook een boog schilderen of je plafond verlagen door een deel ervan mee te nemen in de kleur op je muren. Met kleuren kan je spelen en van je interieur echt iets persoonlijks maken.

Onze kleurenconsulente geeft gratis kleuradvies

We lopen al een tijdje mee in de branche. Als mensen ons een kleurvraag stellen, dan geven we en soort van mini-advies. Tegenwoordig gaan we nog een stapje verder. Sinds kort schakelen we een kleurconsulente in die onze klanten gratis kleuradvies geeft. Ze komt dan ter plaatse kijken, stelt een paar pertinente vragen naar voorkeur, goesting en smaak, kijkt naar de meubels en het interieur. Dat mondt uit in een prachtig kleuradvies op maat, visueel voorgesteld in een mooi A4-mapje. Onze tip? Maak gebruik van dat gratis extra aanbod.

 

(c) C’bon

Effect van kleuren op een ruimte? Veel te belangrijk om niet bij stil te staan | bpdecor.be