Ons antwoord op de vraag Kan ik mijn gevel laten schilderen in de winter? is typisch Belgisch: “Ja, maar…”. Uiteraard kan je je gevel laten schilderen in de winter. Je kan je muren buiten altijd laten schilderen. Maar of dat schilderen in de winter nu altijd even goed is, dat is maar de vraag. Weet je wat de gouden regel is? De beste temperatuur om je buitenmuren te schilderen is een constante temperatuur, niet te laag en niet te hoog. Je hoeft dus zeker niet te wachten op zomerse temperaturen om je buitenmuren in een nieuw kleurtje te steken. Veel mensen denken dat, maar daarmee denken ze verkeerd. Wat je zeker moet vermijden zijn extreme kou en vochtigheid. En laat dat nu net kenmerkend zijn voor de winter. 

Kan ik mijn gevel laten schilderen in de winter? 

Waarom antwoorden we met: “Ja, maar…”? Omdat schilderen in de winter niet goed is. Wij van BP Decor doen het in elk geval nooit, zelfs niet met speciale verf van winterkwaliteit als noodoplossing. Waarom niet? Omdat de eigenschappen van verf het eigenlijk niet toelaten om je muren buiten in de winter te schilderen, en zeker niet in vriestemperaturen. Het kleinste kind ziet het verschil in textuur van verf in de winter en verf in de zomer. In de winter is die dubbel zo dik. Je kan je gevel en je buitenmuren altijd schilderen, maar toch blijft het uitkijken, ja zelfs in de zomermaanden.

Als je bijvoorbeeld schildert in de volle zon, vraag je om problemen. Als je schildert in een temperatuur van meer dan 30 graden, droogt de verf veel te snel op aan het oppervlak. Op die manier ontstaan er blazen en zie je duidelijke overlappingen en glansverschillen tussen de stukken geverfde muur. Ook een teveel aan wind is niet ideaal, omdat de kans bestaat dat stof zich vastzet in de nog natte verf. 

België is geen ideaal schilderland 

België heeft een moeilijk klimaat. Ons land beschikt niet over een constant klimaat en dat maakt het zeker niet ideaal om buiten te schilderen. Een land met een meer constante temperatuur leent zich daar beter toe. België wordt trouwens ook gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid, en ook dat is niet zo goed voor buitenschilderwerk. Volgens ons ligt de beste temperatuur om te schilderen tussen de 12 en 25 graden, terwijl de luchtvochtigheid onder de 65% ligt. We raden klanten altijd af om te schilderen in de winter en stellen hen voor een aantal maanden te wachten. We blijven immers verantwoordelijk voor de schilderwerken, en aangezien schilderen in de winter een grote kans geeft op een minder dan optimaal eindresultaat, doen we het niet. 

Conclusie 

Kan ik mijn gevel buiten laten schilderen in de winter? Dat kan, maar dan moet je rekening houden met het weer. En laat het nu net datgene zijn waar er in België heel moeilijk rekening mee te houden is. Onze tip? Doe zeker een beroep op een deskundige die van schilderwanten weet. Kunnen we je helpen? Neem gerust contact op met ons team. 

 

(c) C’bon