Al jaren hangt hetzelfde behangpapier aan je muur. Je wilt dolgraag wat anders, want dat behang hangt je echt de keel uit. Je ziet echter op tegen al het werk. Dat knoeien met behangpapier en lijm is niet aan jou besteed. En dan begin je je af te vragen of het niet gemakkelijker kan. Kan je behang overschilderen, of haal je het behang het best eerst weg?

Kan je behang overschilderen? Ja!

Wij van BP Decor, deskundige schilderwerken én behangwerken, stellen je meteen gerust. Ja, je kan je behang overschilderen. Dat wordt trouwens vaak gedaan. Soms zijn mensen hun behang beu, willen ze vlug wat anders en overschilderen ze alles in plaats van opnieuw te behangen. Of ze willen hun huis verhuren en het vlug een frisser kleurtje geven. Schilderen op behang brengt echter een groot risico met zich mee. Als je een laag verf op behang aanbrengt, dan kan dat aanleiding geven tot lelijke blazen.

Het gevaar zit in het water in de verf

Verf bestaat voor een groot deel uit water. Als je verf op een behangen muur hebt aangebracht, dan moet die eerst nog wat uitdrogen. Eigenlijk komt het erop neer dat het water uit de verf wil ontsnappen. Het zoekt een uitweg, zet zich vast in het behang onder de verf, en daar ontstaan dan blazen. Dat gebeurt niet als je verf aanbrengt op een blote muur. Water uit de verf zoekt in dat geval een uitweg in de pleisterlaag. En dan is het gevaar op blazen nul.

Ook schilderen op vliesbehang kan probleemloos. Zelfs schilderen op vliesbehang met een structuur is mogelijk. In dat geval kan je blijven schilderen, de ene laag boven op de andere.

Dat geldt helaas niet voor gewoon behangpapier. Dé beste manier om een behangen muur te schilderen is nog steeds:

  • het behang er eerst volledig af te halen,
  • vervolgens de muur te egaliseren,
  • en dan te schilderen.

Kunnen we je helpen?

Nog meer informatie nodig bij de vraag “Kan je behang overschilderen?” Advies nodig over hoe je je schilderwerken aanpakt? Of iemand nodig die jouw behangpapier eens deskundig vernieuwt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen graag, ook met tips over decoratie en interieur.

 

(c) C’bon

 

Kan je behang overschilderen, of haal je het behang het best eerst weg?