Je begint aan het schilderen van een plafond, waar houd je rekening mee? We geven al meteen de algemene regel prijs. In de eerste plaats moet je kijken van waar de lichtinval komt. Vervolgens werk je van het licht weg. In de afwerklaag schilder je in dezelfde richting. Je begint dus aan het raam, verft in stroken en stukken van 1 m2, en gaat zo verder naar de donkere kant van de ruimte. Je schildert met andere woorden van het licht weg. Alleen zo zullen de rol- en verfbanen niet zichtbaar zijn. Als je met de rug naar het raam staat, zie je meer dan als je tegen het licht in kijkt. 

Schilderen van een plafond, waar houd je rekening mee?

In de eerste plaats houd je dus rekening met de lichtinval. Maar uiteraard moet je ook rekening houden met het soort verf dat je gebruikt. Valt er veel licht binnen, dan kies je het best voor een matte plafondverf. Vroeger werden plafonds vooral in een blinkende lakverf gestoken. Nu zie je veel meer matte kleuren opduiken, ook op vraag van architecten voor wie het vooral mooi moet zijn. Hoe matter de verf, hoe meer je camoufleert. Hoe blinkender de verf, hoe meer je de eventuele oneffenheden in je plafond in de kijker zet. Matte verf steekt niet alleen oneffenheden weg, het oogt ook mooi. 

Tips bij het schilderen van je plafond

Het is een hele klus, dat schilderen van een plafond. Waar houd je rekening mee? Volg onderstaande tips, en je komt al een heel eind. 

  • Zorg ervoor dat de temperatuur waarin je schildert niet te koud is, maar ook niet te warm. Een temperatuur van rond de 15° C is ideaal. Houd het zeker boven de 10° en onder de 20°. Is het te warm, dan zal de verf te vlug drogen. Is het te koud, dan droogt de verf te traag. 
  • Zie er op toe dat er geen tocht is, zet dus zeker geen deuren en ramen open terwijl je aan het schilderen bent. Verlucht pas na het schilderen. 
  • Kijk er ook op toe dat de luchtvochtigheid goed zit. Is het te droog? Voorzie dan waterbakjes in de kamer. Is het te vochtig? Zet de verwarming dan hoger. Let wel: maak het niet warmen dan 20°. 
  • Werk voldoende snel, neem geen pauzes tussendoor. 
  • Stel het stofzuigen uit tot na de schilderklus, vermijd zoveel mogelijk stof tijdens de schilderwerkzaamheden. 

Veel succes!

Heb je hulp nodig bij het schilderen van een plafond? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een schilderdeskundige als BP Decor. Hier zie je enkele van onze realisaties. We helpen je graag. 

 

(c) C’bon

Schilderen van een plafond, waar houd je rekening mee?