Je buitenmuren krijgen heel wat te verduren, van zure regen tot felle zon. Ze goed beschermen is dan ook de enige juiste manier om de meerwaarde van je huis zo hoog mogelijk te houden. Zo om de tien jaar hebben je buitenmuren nood aan een nieuw likje verf. En waarom niet eens een keer een nieuw kleurtje proberen? Is het je trouwens al opgevallen dat veel buitenmuren een lichte kleur hebben? En heb je je al afgevraagd waarom dat zo is? We beantwoorden die vraag hieronder. 

Waarom zijn de meeste buitenmuren in lichte kleuren? 

In de eerste plaats kiezen mensen voor lichte buitenmuurkleuren om esthetische redenen. Ze vinden lichte kleuren gewoon mooi. Vandaag lijkt iedereen nogal gek van wit en lichte kleuren, en die tendens toont zich ook duidelijk in de interieurs. Ook de interieurs die wij voor onze klanten verzorgen en realiseren. Kom je dan eens langs een buitenmuur in een felle kleur – en dat gebeurt toch af en toe, vooral in de binnenstad – dan springt die er echt uit. Net omdat er zoveel lichte buitengevels zijn. Lichte kleuren zorgen voor een strakke en cleane gevel, ze zijn niet-opvallend, egaal van kleur en tijdloos. En geef toe, het heeft toch wel wat, die combinatie van een lichte buitenmuur met donkere ramen. 

Is het optisch effect een reden? 

Dat zou natuurlijk kunnen. Lichte kleuren maken je huis inderdaad groter, terwijl donkere buitenmuren je woning er kleiner doen uitzien. Maar de grootste reden waarom veel muren in een lichte kleur zitten is ongetwijfeld de volgende. Lichte kleuren gaan langer mee buitenshuis omdat ze beter tegen de zon kunnen. Donkere kleuren warmen op door de zon en ‘verschijnen’ na verloop van tijd. Ze zijn veel minder kleurvast dan lichtere kleuren. Na een aantal jaar verdwijnt hun kleurenglans vaak. 

Afwasbare buitenverf 

Buitenverf is sowieso afwasbaar. Op die manier hoeven mensen niet elk jaar hun woning opnieuw te schilderen. Ligt je gevel langs een drukke straat? Geef je buitenmuren dan een iets glanzender verflaag, zodat het vuil er makkelijker van afloopt. Wist je trouwens dat je bij BP Decor ook terechtkan voor het opfrissen van je gevel? Kies zeker de juiste verf en ga voor een kleur die langer meegaat, buitenverf is nu eenmaal een pak duurder dan binnenverf. Dat komt door de andere samenstelling van de verf. Buitenverf is elastisch en tegen heel wat meer bestand dan de verf die binnen wordt gebruikt. Als je er even bij stilstaat, merk je dat dit de logica zelve is. De omstandigheden buiten zijn heel wat moeilijker en zwaarder dan binnen. We verwijzen naar ons typisch Belgische weer en de vervuiling van industrie en verkeer. 

Meer info nodig? 

We hopen hiermee je vraag ‘Waarom zijn de meeste buitenmuren in lichte kleuren?’ afdoende te hebben beantwoord. Heb je toch nog vragen, of wil je dat we je helpen bij het schilderen van je buitengevel? Neem dan zeker contact met ons opBP Decor is specialist-deskundige in schilderwerkenBinnen én buiten. 

 

(c) C’bon

warom zijn de meeste buitenmuren wit