Welke verf is afwasbaar? We geven meteen dé gouden regel prijs: hoe matter de verf, hoe minder afwasbaar die is. Het tegendeel is ook waar. Hoe glanzender de verf, hoe makkelijker die afwast. Dat komt omdat glanzende verf heel wat meer bindmiddel bevat dan matte verf. Daardoor voelt hij gladder aan en wast hij dus beter af. Wrijf je met een natte doek over een muur in matte verf, dan nemen de poriën in de verf het water op, en begint het stuk op te blinken. Niet goed dus. 

Welke verf is afwasbaar?

Ben je op zoek naar de juiste verf voor je keuken? Dan moet je zeker een verf hebben die makkelijk afwast. En vermits matte verf nu eenmaal niet goed afwast, kies je het best voor de tegenhanger ervan. Gebruik voor je keuken gerust een satijnglanzende verf. Een andere goede optie is een matte tweecomponentenverf, dat is meer een coating maar wel perfect afwasbaar. Matte verf reserveer je het best voor plafonds of muren die niet vaak vuil worden en die je dus niet vaak moet reinigen. Logischerwijze is matte verf ook voor badkamers uit den boze, daarvoor kies je het best een verf met een zijdeglanzen uitstraling. Je moet matte verf trouwens altijd reinigen met water. Zodra je er met een droge doek over wrijft, zal die plek beginnen op te blinken en de matheid zal er verdwijnen. Wrijf zeker niet te hard, maar dep de muur gewoon met een natte doek. 

Bruikbare tips

Volg de tips hieronder en je bent al een stuk op de goede weg. Vergeet niet dat een deskundige in schilderwerken je nog meer degelijk advies kan geven. 

  • Sommige types verf hebben klasse 1, 2 of 3. Hoe lager het cijfer, hoe beter de verf afwasbaar is. Wil je echt afwasbare verf, kijk dan uit naar cijfer 1. 
  • Zijdeglanzende acrylverf levert glanzende verfoppervlakken op die gemakkelijker te reinigen zijn, dat soort verf kan de wrijving veel beter verdragen. 
  • Koop zeker schokvaste verf. Dat betekent dat je de verf er niet afwrijft als je het oppervlak reinigt. 
  • In budgetverf uit de Brico of Gamma zit over het algemeen veel kalk, dat beperkt de mogelijkheid om de verf af te wassen. 
  • Ga voor de bekende merken, dan zit je beter en veiliger. 

Meer informatie nodig?

Kan je op weg met onze antwoorden op je vraag Welke verf is afwasbaar? Heb je meer informatie nodig, of een goede tip van een deskundige ter zake? Aarzel dan niet contact op te nemen met het team van BP Decor. We helpen je graag op weg naar een oogstrelend geverfde muur. 

 

(c) C’bon

Welke verf is afwasbaar?