Schilderen… Velen vinden het een vervelend werkje. Behoor jij tot het slag mensen dat niet graag schildert? Zorg er dan voor dat je het meteen goed doet van bij de start. Dat betekent dat je dus begint met het aanbrengen van een kwalitatieve primer. En daarmee bedoelen we een echt goede, want die bespaart je heel veel stress later. Het belang van een goede primer? We leggen het hieronder uit. 

Eerste keer dat je de muren schildert?

Je hebt pas gebouwd en je schildert je muren voor de eerste keer? Dan moet je zeker aan de slag met de beste primer die je op de markt kunt vinden. Met een primer neem je immers de zuigkracht van nieuwe onbeschilderde muren weg. Nieuwe ondergronden die nog niet zijn behandeld, hebben een bepaalde zuigkracht. En laat het nu net die eerste primerlaag zijn die ervoor zorgt dat die zuigkracht verdwijnt. Je merkt het, het belang van een goede primer is groot. Werken met een goede primer is dan ook basis voor goed werk. 

Goede kwalitatieve primers dekken goed

Goede primers hebben een grote dekkracht en ook dat is een belangrijke reden om een kwaliteitsvolle primer te gebruiken. Mogen we nog een extra tip geven? Kies een primer die je kan aankleuren met de kleur van je eindlaag. Als je dat doet, heb je slechts één verflaag nodig om je muren te dekken en om tot een fantastisch eindresultaat te komen. Het aanbrengen van een goede primer scheelt dus geld én tijd. Je hoeft minder verf te kopen én je bent amper een paar uur bezig met verven omdat je maar één laag moet leggen. Minder goede – lees goedkopere – primers worden over het algemeen verdund. Hun dekkracht is dan ook een stuk minder. Je kan uiteraard aan de slag met een goedkopere primer, maar uiteindelijk betaal je die minderprijs dubbel en dik terug omdat je meer verf nodig hebt om de muur te schilderen. Soms zelfs tot drie lagen toe. Verf kopen kost ook geld, en hoe minder verf je nodig hebt, hoe beter. 

Is dure primer synoniem voor kwaliteit?

Wie rondkijkt bij de grote merken – Boss, Sikkens, Herbol, Levi’s – zal merken dat de prijsklasse van een primer overal ongeveer hetzelfde is. Al hun primers zijn kwalitatief. Met welk merk in je zee gaat is afhankelijk van je eigen smaak en met welke producten je graag werkt. Je vindt wel een verschil in prijs én kwaliteit tussen de merkprimers en de primers die je in doe-het-zelf-zaken vindt. De kwaliteit van de “goedkope”-primers – om maar één naam te noemen – is een stuk minder dan de primers van de merkproducten. We spreken niet uit eigen ervaring, want we gebruiken alleen primers en verf van de bovenstaande kwaliteitsmerken. Maar mensen die wel met “goedkope”-producten werken, vertellen ons dat ze veel verflagen nodig hebben om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. 

Het belang van een goede primer

De primer speelt een grote rol in het eindresultaat van een geverfde ruimte. Hoe beter de primer, hoe beter de afwerking, en hoe minder verf je nodig hebt om tot een prachtresultaat te komen. Onze tip? Bespaar nooit op een primer. Doe je dat wel, dan betaal je dat verschil uiteindelijk terug in de aankoop van verf én in het aantal uur dat je besteedt aan het schilderen. 

Overtuigd van het belang van een goede primer? Nog vraag? We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op, hetzij via de website, hetzij via e-mail, hetzij via een telefoontje op 0495 53 66 80.

 

(c) C’bon