Behangen is echt niet zo moeilijk als je weet hoe je het moet aanpakken en als je de basisregels in acht neemt. We geven je hieronder een klein behanglesje: hoe moet je behangen?

Voorbereidend werk is veel, zo niet alles

Wie denkt aan behangen, denkt meteen aan dat eerste werk: het oude behang eraf halen. Veel mensen zuchten alleen al aan de gedachte eraan, want behang afhalen kan de oorzaak zijn van verduiveld veel ergernis. Er bestaan nochtans speciale en efficiënte technieken om oud behang te verwijderen. Je kan het behang afhalen met behulp van een behangafstomer of behangafweker. In dat geval laat je het papier eerst voldoende afweken met water. Na een tijdje kan je het dan makkelijk afsteken. Heb je te maken met vinylbehang, dan is het beter dat je het papier eerst perforeert. BP Decor maakt daarvoor gebruik van een speciaal prikrolapparaat waarmee gaatjes in het behang worden geprikt. De stoommachine duwt dan de stoom door de gaatjes tot achter het papier. Na zo’n behandeling wordt het behang eraf halen een fluitje van een cent.

En dan is het nog niet gedaan

Zodra het behang eraf is, bekijk je de ondergrond van de muren. Staan ze wel goed en zuiver genoeg? Zijn er gaatjes, barsten, oneffenheden? Is dat het geval, de muren goed voorbereiden en zo nodig fixeren. Pas nadien leg je er het nieuwe behang op.

Behang in alle geuren, kleuren en motieven

Behang komt inderdaad in alle soorten en maten, en in alle prijsklassen. Een bepaald soort behang plaats je naad aan naad tegen elkaar, of plaats je stortend. Dat betekent dat je afwisselend een pand recht en een volgende ondersteboven plaatst. In dat geval wordt de bovenzijde van de panden met een bepaald teken aangeduid. Je hebt ook behangpapier met een patroon of een dessin dat je dan moet volgen. Dat levert hier en daar een ‘raccord’ op, wat verlies van behangpapier dus. Dat verlies kan oplopen tot enkele centimeters. Behang is beschikbaar in oneindig veel kleuren en motieven, voor ieders budget . En uiteraard kan je ook kiezen voor extreem duur en exclusief behang. Maar in het geval van behang gaat het motto ‘hoe duurder hoe beter’ niet op. Neem het aan van een behangspecialist: duur behang is niet altijd beter dan de goedkopere soort. Laat je adviseren.

Hoe moet je behangen? Steeds vlotter zo blijkt

Vroeger moest je het behang inpappen op een behangtafel. Dat is tegenwoordig niet altijd meer nodig. Bij het moderne behangpapier hoef je enkel de muur in te lijmen om daar dan het papier tegenaan te plakken. Inweektijd is niet langer nodig en het papier krimpt ook minder als je het meteen tegen de muur plakt. Juist omdat het behangen op deze manier veel gemakkelijker verloopt, kiest de consument tegenwoordig meer en meer voor dit modern behang.

Vragen?

Als behangspecialist staan we je graag bij bij al de vragen die je hebt rond: Hoe moet je behangen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je meteen.

 

(c) C’bon

Hoe moet je behangen? Klik door voor een professionele blik achter de schermen | BP Decor