De tegels in je keuken of badkamer zijn aan vervanging toe. Ze zijn ouderwets, ogen mat en onfris, geven een retrostijltje weer die je eigenlijk niet zo mooi vindt. De hele boel veranderen dan maar? Ze uitbreken en weggooien of tweedehands proberen te verkopen? Helemaal niet nodig. Je kan ze gewoon overschilderen. Gemakkelijk, eenvoudig, duurzaam en budgetvriendelijk. En je hebt meteen een nieuwe look. We beantwoorden hieronder de vraag: Hoe overschilder je tegels?

Hoe overschilder je tegels? Schuren is het allereerste werk

Meteen en rechtstreeks op de tegels schilderen is onmogelijk. Eerst moet die glanslaag eraf. Dat doe je door de tegels af te schuren met schuurpapier. Ga niet te bruusk te werk want voor je het weet heb je krassen. Zodra de glans verwijderd is, merk je dat de tegels een heel doffe uitstraling krijgen.

Voorbereidend werk is nog niet gedaan

Voordat je met het eigenlijke verven begint, heb je nog wat voorbereidend werk voor de boeg. Eerst reinig en ontvet je de tegels heel grondig. Vervolgens plak je alle kanten af zodat er geen verf terechtkomt op schakelaars, kasten, werkbladen, badranden … Niet het leukste werkje, we geven het toe, maar als je nagaat welke miserie je daarmee voorkomt, doe je het met de glimlach.

Drogen en primer erop

Nadat je de tegels en de voegen licht matteert, laat je ze voldoende drogen. Vervolgens plaats je er een goede primer op als grondlaag. Sla deze stap niet over, want die is nodig om de hechting van de verf te garanderen. Een aandachtspuntje? Zorg dat je een primer koopt die geschikt is voor keramische tegels.

Eindelijk schilderen

Je laat de primer 24 uur drogen en werkt vervolgens af met een synthetische lakverf in een kleur naar keuze. Gebruik je een verf op waterbasis? Kies dan een lakverf die bestaat uit twee componenten. Het resultaat is quasi perfect en volledig krasvrij. Duurzaam is het ook want deze verf gaat er nooit meer af. Je hebt al een mes nodig om de verf eraf te schrapen. De tegels en bij uitbreiding je keuken, badkamer en leefruimte krijgen een volledig nieuwe look. En veel kost het allemaal niet. Dit is een echt budgetvriendelijke oplossing. Hebben we met dit stappenplan de vraag “Hoe overschilder je tegels?” goed beantwoord?

Goedkoop is duurkoop

We geven toch nog graag deze tip mee. Laat je niet verleiden door het aanbod van goedkopere verf. Kies voor kwaliteitsvolle verf van een bekend merk. Doe-het-zelf-zaken verkopen hun eigen verf tegen een goedkopere prijs. Maar in dit geval is het inderdaad zo dat goedkoop duurkoop is. En dat je beter bezint eer je begint. Echte verfmerken zijn iets duurder maar zoveel beter, duurzamer, én minder arbeidsintensief om aan te brengen. Voor de goede verstaander: met duurdere merkverf heb je minder verflagen nodig.

 

(c) C’bon