Je wilt de gevel van je woning opfrissen? Dan is je gevel schilderen een goede optie. Wil je je gevel volledig vernieuwen en een totaal ander uitzicht geven? Dan is je gevel kaleien de betere optie. Wat schilderen is, weet het kleinste kind. Maar wat is kaleien? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Voor- en nadelen van je gevel kaleien?

Bij het kaleien wordt dunne kalkpleister op de muur uitgestreken met een blokkwast. De kalk vormt in de eerste plaats een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden. De pleister verbergt bovendien alle oneffenheden, en ook dat is meegenomen. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel – of je binnenmuur, want de techniek wordt ook binnen toegepast ‑ door het kaleien een splinternieuwe authentieke look.

Gevel kaleien? Vooral bij renovaties

Kaleien is vooral populair bij de renovatie van oude gevels die uit verschillende steensoorten bestaan. De pleisterlaag camoufleert eventuele beschadigingen, verdoezelt de voegen en geeft je buitenmuur een totaal ander, authentiek uitzicht. In de standaarduitvoering is de kalei wit en daardoor geschikt voor het creëren van die mooie en rustieke uitstraling die zo typerend is voor landelijke woningen. Door het toevoegen van kleurpigment kan je ook kaleien in andere kleuren. Het kleurenaanbod blijft weliswaar beperkter dan bij verf. Bij het kaleien zie je trouwens altijd enkele kleurschakeringen, vooral als de muur nat staat en zeker naarmate de jaren vorderen. Maar dat is zeker niet negatief. Beschouw het als een natuurlijk en authentiek onderdeel van kaleien.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Je gevel kaleien is een milieuvriendelijke en duurzame methode om je huis te beschermen tegen allerlei weersinvloeden. Het houdt je buitenmuur dampopen en dat is belangrijk voor een goede muurhuishouding, want je voorkomt er vochtproblemen mee. Tegenwoordig is het in om spouwmuren met isolatie in te spuiten, maar dat maakt het schilderen moeilijk. In dat geval is kaleien de betere optie.

Wat is het goedkoopst?

Kaleien is op het eerste gezicht minder duur dan schilderen omdat de pleister goedkoper is dan kwaliteitsverf. Aan de andere kant vraagt kaleien heel wat meer werk dan het schilderen van je gevel. De pleister wordt immers aangebracht met een vierkante, brede blokborstel in plaats van met een gewone verfrol. Dat maakt dat kaleien veel arbeidsintensiever is en dat het meer tijd in beslag neemt. Ben je van plan om zelf te kaleien? Hou er dan rekening mee dat  kaleien veel kennis van zaken vereist. Bovendien zijn ook de voorbereidingswerken niet min. Je zet daarom beter een vakman aan het werk.

Conclusie: wanneer je gevel schilderen en wanneer kaleien?

Heb je je gevel nooit eerder geschilderd? Dan komt kaleien duurder uit. Is je gevel vroeger wel al eens geverfd? Dan is kaleien goedkoper. Wil je je gevel schilderen? Dan kan je kiezen uit een onbeperkt kleurengamma. Bij kaleien moet je rekening houden met een beperktere kleurkeuze. Je staat het best ook stil bij de volgende vraag. Staan je buitenmuren dikwijls nat? Dan kies je beter voor je gevel schilderen, want dat beschermt beter en langer. Staat je woning dicht bij of zelfs in een bos? Dan is schilderen zelfs de enige juiste keuze.

 

(c) C’bon