Wil je het lawaai van de straat tegengaan met gordijnen? Dat zal je gedeeltelijk lukken. Maar om echt alle lawaai weg te krijgen, heb je meer nodig dan gordijnen alleen. Hoe stevig en zwaar die ook zijn. Het buitenlawaai volledig wegfilteren lukt alleen als de gordijnen voor dubbel of driedubbel geïsoleerde ramen hangen, en dan nog. In dat geval wordt het merendeel van het werk eigenlijk al gedaan door de geïsoleerde ramen. Hang je gordijnen, dan zal je de geluiden binnen in de ruimte wel een stuk akoestischer maken. Gordijnen in samenhang met behang zorgen voor een rustig, gedempt en warm geluid in de binnenruimtes. En dat op zich is ook al fijn en gezellig. 

Lawaai van de straat tegengaan met gordijnen? 

Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel. Maar dan spreken we over heel zware gordijnen die in meerdere lagen stof komt. Je vraagt je af waar je een geluid van 15 decibel mee kunt vergelijken? 15 decibel komt overeen met het ‘lawaai’ van een normale ademhaling, een vallend blad, boomblaadjes in de wind, fluisteren op anderhalve meter afstand. Je merkt het, niet echt het grote lawaai. Een combinatie van gordijnen met geïsoleerde ramen lijkt ons de beste remedie tegen geluidsoverlast van buiten. 

De meerwaarde van gordijnen 

Waarom dan toch gordijnen ophangen? Omdat ze er inderdaad voor zorgen dat geluid wordt gedempt. Gordijnen gaan directe geluidsreflecties tegen, verkorten de nagalmtijd en verbeteren de spraakverstaanbaarheid van de ruimte. Combineer je gordijnen met behangpapier, dan krijgt je ruimte meteen een warmere uitstraling. En de keuze van gordijnen is reuze, er zijn gewone gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen. Als je de gordijnstof extra laat voeren, bereik je een optimale geluiddemping en ontstaat er een prettige akoestiek in je binnenruimtes. Bespreek dit gerust even met een deskundige ter zake. 

Meer info nodig? 

Hebben we je vraag ‘Kan ik het lawaai van de straat tegengaan met gordijnen’ voldoende beantwoord? Heb je nog meer informatie nodig, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag op weg naar een gezellige leef- en werkruimte. 

 

(c) C’bon

 

Kan ik mijn gevel laten schilderen in de winter? Beter niet.