Renovatie met vliesbehang? Wat is dat voor iets, hoor ik je vragen. Vliesbehang is de opvolger van glasvezelbehang. Daar heb je misschien wel al van gehoord, dat werd vroeger en zelfs nog nu Tasso genoemd. Er is wel een verschil tussen beide. Glasvezel is ontwikkeld voor restauraties van heel oude pleister, het overbrugt scheuren en legt als het ware een wapening boven op een oude ondergrond. Het doet zeer goed zijn werk, maar heeft één groot nadeel. Je kan het haast niet verwijderen. Maar als dat nu net de bedoeling is, komt het goed uit natuurlijk. Vliesbehang kan je wel makkelijk verwijderen. En daarmee hebben we al één groot voordeel van vliesbehang opgesomd, maar er zijn er zoveel meer.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is behang met een papieren of vinylen toplaag en een rug van vlies. De voordelen ervan zijn talrijk. Het krimpt niet, het geeft geen blazen, er is geen inweektijd nodig en dus ook geen plaktafel. Vliesbehang verwerk je op heel eenvoudige manier. Bij dit type behang lijm je de muur in plaats van het behang, en corrigeer je het behang terwijl je het aan het ophangen bent. Vliesbehang kan zowel effen als gestructureerd zijn, de keuze is reuze. Maar één ding is zeker: zodra je vliesbehang gebruikt, krijg je een moderner, eigentijdser look. Nog een voordeel? Als je op een gepleisterde muur schildert met een rol, heb je kans dat er kleine haartjes op de muur achterblijven. Dat is niet het geval bij vliesbehang. Weg met de pluisjes. Hoera, volgens velen.

Vliesbehang effectief tegen barstjes en putjes

Zitten er kleine krasjes of barstjes in de muur? Dan verberg je die toch gewoon met vliesbehang? Daarom is renovatie met vliesbehang zo optimaal. Het werkt zeer effectief barstjes en putjes in de muren weg, het voorkomt zelfs kleine barstjes. Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel. Met vliesbehang voorkom je blazen in je verfwerk én verkrijg je tegelijk een fluwelig uitzicht. De voordelen zijn enorm.

Ook magneetvlies en isolatievlies

Tegenwoordig bestaat er zelfs zoiets als een magneetvlies. Als je een dergelijk magneetvlies aanbrengt, hoef je niet met magneetverf te schilderen. Gewone verf volstaat. Vervolgens maak je probleemloos allerlei memo’s, niet te vergeten-nota’s en papiertjes met magneten aan de muur vast. Zeer handig en ideaal voor in de keuken of voor in een bureau. Er bestaat ook een Klimatec-vliesbehang van 5 mm dik met isolatie erachter. Als je een buitenmuur hebt zonder spouw, kan je dat deels isoleren door het gebruik van dit soort vliesbehang.

Waarom renovatie met vliesbehang?

In aankoop is een vliesbehang niet zo duur. Als je het plaatst of laat plaatsen, betekent het weliswaar een extra bewerking en dus een extra kost, aangezien de arbeidstijd iets langer is. Maar je haalt die kost er zo weer uit, want je kan er honderd keer over schilderen of behangen. Het betaalt zichzelf dus gewoon terug. Om op de vraag in de titel terug te komen en die te beantwoorden: renovatie met vliesbehang is altijd een meerwaarde.

 

(c) C’bon

Renovatie met vliesbehang is altijd een meerwaarde | bpdecor.be