Je gevel ziet er niet uit, hij is ruw, ongelijk, helemaal verweerd. Je wilt je gevel opknappen en je zoekt de verschillende mogelijkheden uit. Heb je al eens aan kaleien gedacht?  Een ruwe gevel kaleien geeft een verbluffend mooi resultaat. Door je buitenmuren te kaleien – en bij uitbreiding ook je binnenmuren, want ook dat kan je doen – krijgt je gevel een splinternieuwe authentieke look.

Wat is kaleien?

Kaleien wordt als schildertechniek al eeuwenlang toegepast. Het is een ideale methode om je verweerde gevel of oude muur op te knappen. Bij het kaleien wordt dunne kalkpleister op de muur uitgestreken met een blokkwast. En het resultaat mag er zijn: je gevel krijgt meteen een heel nieuwe en toch authentieke look, naast een zachte en matte uitstraling. Dat is ook de reden waarom de techniek zowel op landelijke als op moderne woningen past. In een vorige blog zijn we al dieper ingegaan op de meerwaarde van kaleien. 

Waarom je ruwe gevel kaleien?

Waarom zou je je ruwe gevel kaleien? Omdat het zo mooi is. Je oude gevel wordt met een laagje kalei in één klap opnieuw een mooie muur. Zo’n kaleilaagje is amper een paar millimeter dik, en dat zorgt ervoor dat je bakstenen mooi en authentiek weer in elkaar glooien. Kaleien beschermt je gevel en je voegwerk op een heel duurzame manier omdat het dampopen is. Dat betekent dat het water er niet meer in kan, maar wel eruit. Je muren staan niet lang nat na een regenbui. Kalei is ook milieuvriendelijk, door de minerale grondstoffen zoals kalk en zand is het een zegen voor de ondergrond. Nog een voordeel? Als het kaleien van je gevel professioneel is uitgevoerd, dan zit je voor lange tijd goed.

Voorwaarden waaraan moet worden voldaan bij het kaleien

Perfect kaleien kan enkel op een schone, zuivere en niet vette ondergrond. Indien nodig verwijder je eerst het mos en de algen. Ook mogen er geen losse bakstenen of voegen zijn. Die hoor je dus eerst op te voegen. Gebruik handschoenen, stofmasker en beschermingsbril en breng de kalei aan in diktes van 1 à 2 mm met een blokkwast. Werk elke muur in één keer af om aanzetten te vermijden, en doe het op een bewolkte, windstille dag met een temperatuur tussen de 10 en 20° C. Vermijd volle zon, sterke wind en regen.

Huur zeker een vakman in

Je kan je gevel uiteraard zelf kaleien, maar zoals je hierboven hebt gelezen, vraagt kaleien toch wel wat kennis van zaken. Het aanbrengen is heel arbeidsintensief. De voorbereiding is ook niet te onderschatten. Misschien toch beter een vakman als BP Decor inhuren? Neem gerust contact met ons op voor verdere vragen of een prijsofferte.

 

(c) C’bon

Je ruwe gevel kaleien levert een verbluffend mooi resultaat op | BP Decor