Je staat voor een belangrijke interieurkeuze. Voor welke ondergrond ga je: tegels of parket in de living? In de onderstaande tekst zetten we de voor- en nadelen van beide kort op een rijtje. De keuze is uiteindelijk aan jou. 

Voordelen van tegels

Ben je een jong gezin en heb je opgroeiende kinderen? Of lopen er een aantal viervoeters in huis? Dan zijn tegels een zeer goede keuze, net omdat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn. Als je iets op de tegels morst, dan maak je die plek heel gemakkelijk schoon. Tegels zijn bovendien heel sterk. Zelfs als je er een vrij zwaar product op laat vallen – onlangs liet ik zelf een zware tinnen boekensteun vallen, zonder erg – zullen de tegels niet beschadigd zijn. Misschien een klein nadeel van een tegelvloer? Het oogt en voelt iets killer aan dan een houten vloer of parket. 

Voordelen van parket 

De uitstraling van een parketvloer is een pak warmer dan die van een tegelvloer. Een parketvloer straalt sfeer en gezelligheid uit. Het nadeel dan weer? In tegenstelling tot tegels heeft een parketvloer regelmatig een grondige onderhoudsbeurt nodig. En wie dat ooit al eens heeft gedaan, weet dat er leukere activiteiten bestaan. Parket is ook onderhevig aan kleurverschillen door de zon. Wie een tapijt op zijn parket heeft liggen, en dat een beetje opschuift, merkt altijd wel een klein kleurverschil op veroorzaakt door de zon. Je kan die kleurverschillen vermijden door te kiezen voor oliehoudend parket, maar dat heeft dan weer extra onderhoud nodig met speciale producten. Je kan ook kiezen voor een eiken parketvloer. Het volstaat die af en toe met was in te strijken of te cireren om een diepere kleur te verkrijgen. 

Tegels of parket in de living?

Tegels zijn in de eerste plaats veel onderhoudsvriendelijker dan parket. Is je tegelvloer vies? Even met de dweil eroverheen en klaar is kees. Een parketvloer eist meer onderhoud. Je kan je parketvloer uiteraard ook vernissen. In dat geval zit er een toplaag op waardoor je parket langere tijd goed blijft. Maar dat neemt niet weg dat je om de paar jaar je parketvloer al moeten afschuren en opnieuw vernissen. En dat is niet zo’n fijn werkje. Het afschuren veroorzaakt heel veel stof, en dat kruipt overal in en tussen en op en onder. Je ervaart de uitdrukking ‘Stof is de vijand van het huishouden’ aan de lijve. 

Jij kiest!

Een tegelvloer oogt iets killer maar is zeer onderhoudsvriendelijk. Een parket oogt iets warmer maar is moeilijker te onderhouden. Waar ga je voor? Voor een warme, gezellige sfeer en iets meer onderhoud? Of voor een iets koeler interieur maar een pak minder werk? We beseffen het maar al te goed, we hebben het verschil heel zwart-wit voorgesteld. We geven je graag méér info over de pro’s en contra’s van tegels of parket in de living tijdens een mondeling gesprek. Dan kunnen we heel wat meer nuanceren. Geef ons een seintje als we je kunnen helpen. 

 

(c) C’bon