Je hebt een open haard of cassette in je huis en je vraagt je af of je speciale verf boven een vuur moet gebruiken. De muur boven een vuur kan inderdaad warm worden. Heeft warmte invloed op de verf? Moet je daar rekening mee houden bij het kopen van je verf? Of toch niet? Wij van BP Decor, specialist schilderwerken, geven hieronder graag wat meer uitleg.

Welke verf boven een vuur?

Je mag op de beide oren slapen. Verf is heel goed bestand tegen de warmte, daar moet je dus geen schrik voor hebben. Wel belangrijk is dat de verf boven een vuur afwasbaar is. Elke goede huisvrouw – en huisman – weet immers dat een open haard of cassette kan zorgen voor donkere plekken op de muur erboven. Boven een vuur kies je daarom het best voor een goede afwasbare en blinkende verf die vooral beschermt tegen de uitwasemingen van de rook. Je moet de muur dan wel regelmatig een onderhoud geven. Dat wil zeggen dat je er geregeld even met een vodje langs moet gaan om de vieze sporen van de rookwalm af te wassen. Let wel: op een geverfde muur mag je nooit hard schrobben, want dan loop je het risico dat je de verflaag weg wrijft. Gebruik altijd een natte doek of spons en wrijf altijd zonder druk.

PU-(lak)verf past het best boven een open vuur. Dat type verf is zeer slijt- en krasvast én uiterst gemakkelijk te onderhouden. Dat je die gemakkelijk kunt reinigen is trouwens de hoofdreden waarom je het best een hoogglanzende PU-verf boven een vuur gebruikt.

Tips tegen te veel bling-bling

Stel dat je je interieur in een matte kleur hebt geschilderd, dat kan een glanzende PU-verf boven je vuur perfect. Dat zal geen afbreuk doen aan je interieur. Het effect van zo’n blinkende muur in een matte omgeving kan zelfs heel mooi zijn. Je kan natuurlijk ook beslissen om een matte vernislaag boven op de acrylverf te leggen.

Welke kleur je kiest, maakt trouwens niet uit. Alle kleuren kunnen. Het enige nadeel is dat er duizenden kleuren zijn, en dat maakt het heel moeilijk om een keuze te maken. Wist je trouwens dat, als je een schilderproject bij BP Decor bestelt, je een gratis bezoekje krijgt van een kleurenconsulente die tips geeft over de mooiste kleuren in je interieur? Het is maar dat je het weet.

Kleurentips nodig?

Of nog meer tips over welk soort verf boven een vuur te kiezen? Neem snel contact met ons op. BP Decor helpt je graag en deskundig, ook met tips over decoratie en interieur.

 

(c) C’bon

 

Je hebt een open haard of cassette in je huis en je vraagt je af of je speciale verf boven een vuur moet gebruiken. Waar hou je rekening mee bij de aankoop?