De marketing doet zijn werk. Tegenwoordig is het allemaal ecologisch, duurzaam en vriendelijk voor de gezondheid wat de klok slaat. Ja, ook op het vlak van verf, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Duurzamer en ecologischer is de nieuwe trend en we zien dan ook een duidelijke verschuiving in wat onze klanten vragen. Vroegen ze vroeger vooral naar synthetische verven, dan vragen ze nu naar verf op waterbasis. Maar wat is nu het verschil? Hoe maak je met andere woorden de juiste keuze tussen synthetische verf of verf op waterbasis?  Wat is het verschil tussen synthetische verf en verf op waterbasis?

Wat is het verschil tussen synthetische verf en verf op waterbasis?

Verf op waterbasis is heel vlug gelegd, je legt gemakkelijk, zelfs als vanzelf, verschillende lagen op elkaar. Bovendien droogt de verf heel gemakkelijk. Maar zoals wijlen voetbalgod Johan Cruyff al zei: “Elk voordeel heb zijn nadeel”. Omdat verf op waterbasis zo vlug droogt, wordt het iets moeilijker om grote buitenoppervlakken te schilderen. Zeker bij warm weer heb je te maken met aanzetten. Die ontstaan op plaatsen waar je je borstel of roller als eerste op de muur plaatst, of waar je in een ingedroogde verflaag strijkt of rolt. Stel dat je eerst een horizontaal deel schildert en dan een verticaal deel, dan kunnen er aanzetten ontstaan op de plaats waar de verflagen elkaar overlappen…   Ook wind is trouwens een risicofactor bij het schilderen. Doordat de verf heel snel droogt, onder meer door veel wind,  is het resultaat niet altijd perfect.

Verf op waterbasis is in ieder geval beter voor de gezondheid

Als je verf op waterbasis gebruikt heb je geen last van geurhinder. Je kan je schildermateriaal, borstel, kwasten en rollen gewoon uitwassen in een emmer water. Je hoeft geen extra white spirit meer te gebruiken en dat alleen al is een zegen voor de natuur en het milieu. Het grootste verschil tussen synthetische verf en verf op waterbasis ligt vooral op het vlak van gezondheid. Verf op waterbasis is een zegen voor de gezondheid van de schilders zelf. Vroeger ademden de schilders altijd synthetische dampen in en dat kon leiden tot de gekende schildersziekte. Dat is een reeks stoornissen die je kan krijgen als je veelvuldig en langdurig wordt blootgesteld aan schadelijke oplosmiddelen. Synthetische verf is inderdaad niet zo onschuldig als hij lijkt. Je hebt het wellicht zelf al ervaren, dat zweverige gevoel na een dagje schilderen in een slecht verluchte kamer of ruimte. Je bent misselijk, hebt hoofdpijn, bent duizelig, hebt hartkloppingen …. Bij langdurige blootstelling kan dat leiden tot blijvende gezondheidsschade en onherstelbare stoornissen in de hersenfuncties.

Welke verf te gebruiken bij buitenschilderwerk?

Schilderspecialist BP Decor laat je als klant altijd vrij kiezen als je je gevel of dakgoot wil laten verven. In die gevallen doen zowel synthetische verf als verf op waterbasis goed hun werk. Omdat België geen ideaal klimaat heeft, het veel waait en regent, en het weer wisselvallig is, kiezen we voor buitenwerken toch nog iets meer voor synthetische verf.

Meer weten?

Geef de schilderspecialisten van BP Decor dan een belletje op 0495 536 680, of stuur ons een mailtje. Je kan ook ons antwoordformulier invullen.

 

(c) C’bon

Wat is nu het verschil tussen synthetische verf en verf op waterbasis? BP Decor geeft uitleg