Onderschat nooit wat kleuren met een kamer kunnen doen! Laten we de proef op de som nemen. Steek je ene kamer in het geel en je tweede in het paars en het verschil vliegt je tegemoet. Kleuren geven kamers niet alleen persoonlijkheid maar ook sfeer. Al eens het verschil gevoeld tussen een ‘warme’ oranje, rode, gele of roodbruine kamer en een ‘koude’ blauwe, groene of paarse kamer? Kleuren hebben ook een invloed op de manier hoe je een ruimte ervaart. Sommige kleuren maken je ruimtes kleiner, andere vergroten die dan weer. Kleuren beïnvloeden sfeer, gemoedstoestand, gevoelstemperatuur én ruimtelijke ervaring. In een vorige blog zijn we al dieper op het effect van kleuren in een woning ingegaan. Ben je op zoek naar een kleur voor je kleine kamer en wil je die groter? Ga af op de ruimte die je ter beschikking hebt. Hoe maak je een kamer groter met kleur? 

Heldere tegenover donkere kleuren

Kleuren in je woning zorgen ervoor dat het binnenvallende licht weerkaatst wordt.  Hoe helderder de kleur, hoe groter de weerkaatsing zal zijn. Helder wit weerkaatst het licht het best en zal je kamer er ruimer doen uitzien. Zwart daarentegen absorbeert het licht sterk en zal je kamer kleiner en intiemer maken. Ben je fan van donkere kleuren, maar wil je toch dat grote ruimtegevoel behouden? Dan kan je ervoor kiezen een accentmuur te schilderen. Zo creëer je sfeer in je kamer maar behoud je dat open gevoel. Welke kleur je kiest hangt sterk af van het gebruik van de kamer. Voor een slaapkamer kies je het best warme tinten, voor een badkamer ga je beter voor een koelere kleur.

Kleuren hebben een ruimtelijk effect

Kleuren kunnen een kamer inderdaad groter, kleiner, breder of smaller doen lijken. Wil je een bepaald effect bereiken? Wil je een antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een kamer groter met kleur’? Dan komt het erop aan te spelen met tinten. Hieronder geven we je een aantal basisregels mee hoe je via kleur met het ruimtegevoel in een kamer speelt.

·        Hoe maak je een kamer groter met kleur?

Om een kleine kamer groter te laten lijken, gebruik je het best wit of lichte pastelkleuren in satijnverf die het licht weerkaatsen. Als je je plafond in een nog net iets lichtere tint steekt, versterk je dit effect nog. Is je kamer klein maar hoog? Verdeel dan de kamer bijvoorbeeld met foto’s en verf het gedeelte daarboven in een licht kleur. Het gereflecteerde licht zal toenemen en de kamer groter maken. Zijn je ramen lang en smal? Dan kan je die verkorten door de muur ernaast in een warme kleur te steken. Je kan ook kiezen voor één kleur om je kamer groter te doen lijken. Je steekt dan niet alleen de muren in één kleur, maar gebruikt dezelfde kleur voor al de rest in de kamer, dus ook meubels en gordijnen.

·        Hoe doe je je kleine lage kamer hoger lijken? En andersom?

Is je kamer klein en laag? En wil je die hoger doen lijken? Dan verf je het plafond in een lichtere kleur dan de muren. Als je eventuele sierlijsten aan het plafond in een net iets donkerder tint steekt, dan oogt de ruimte meteen 10 centimeter hoger. Onze tip? Vermijd behangpapier of kleuraccenten met horizontale lijnen, want die verkleinen de kamer alleen maar. Is je kamer te hoog en wil je die lager laten ogen? Dan doe je net het omgekeerde en verf je het plafond in een warme of donkere kleur. Als je de kleur van je plafond een stuk laat doorlopen op de muren, krijg je nog meer resultaat. Onze tip? Hier kan je dan wel weer horizontale kleuraccenten aanbrengen.

·        Hoe maak je een lange kamer korter? Of breder?

Heb je een lange ruimte en wil je die er korter doen uitzien? Steek dan de achterwand in een donkere tint. Je kan die wand ook afwerken met ruwe en donkere materialen. Heb je een smalle kamer die je optisch breder wilt maken? Steek de zijmuren dan in een lichte kleur en de korte muren in een donkere. Ook als je verschillende accenten op de lange muren zet, breek je het lengtegevoel.

Gratis kleuradvies van onze kleurenconsulente nodig?

Je merkt het, de mogelijkheden zijn reuze maar vereisen toch een bepaalde basiskennis. Onze tip? Doe een beroep op onze kleurenconsulente. Zij komt volledig gratis bij jou langs om te kijken welke kleuren ideaal zouden staan in jouw woning. Kleuradvies op maat dus. Het zou zonde zijn om niet te profiteren van dit gratis extra aanbod… Ze weet zonder twijfel je vraag ‘Hoe maak je een kamer groter met kleur?’ deskundig en professioneel te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op.

 

(c) C’bon

Hoe maak je een kamer groter met kleur? Enkele tips van BP Decor