Hoe schilder je een muur perfect egaal, zonder kleur- en glansverschillen, en zonder zichtbare verfbanen? Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer. Zorg dat je voorbereiding goed zit: dat de muur waarop je schildert perfect is, zonder ook maar één onnauwkeurigheid. Dat je alle gaatjes opvult, laat drogen, de muur hier en daar wat opschuurt zodat die volledig vlak staat. Dat je misschien nog even met een vochtige doek over de muur gaat om al het stof weg te krijgen. Daarna zet je er een goede primer op en werkt af met een aantal lagen goede verf. Uiteraard op een correcte manier aangebracht. Meer uitleg hieronder. 

Hoe schilder je een muur perfect egaal? 

Zoals je in de inleiding kon lezen is de voorbereiding uitermate belangrijk. In het geval van schilderwerken is de voorbereiding zelfs méér dan de helft van het werk. Er mogen geen putten en oneffenheden in je muur zitten. Je moet er dus in eerste instantie voor zorgen dat je alle onnauwkeurigheden, kloven en gaten dicht zodat de ondergrond alvast perfect egaal is. Eventueel geef je nog een extra lichte schuurbeurt. Staat je basismuur niet perfect egaal, dan zal die ook niet perfect zijn nadat je er een laag verf tegenaan hebt gegooid. Eens alle gaten gevuld en de muur egaal gemaakt, bewerk je de muur met een goede primer. 

Dan begint het eigenlijke verfproces 

De eerste laag verf leg je aan in blokken van 1 m2, je kruist de verf en werkt van het licht weg. Elk blok voorzie je van drie verticale strepen verf, je rolt die vervolgens horizontaal uit om de verf te verdelen. Je laat alles drogen, schuurt alles lichtjes op en maakt het geheel stofvrij. De tweede laag leg je net op dezelfde manier. Gebruik zeker een goede roller. Investeer daar maar wat geld in. Je hoeft een roller immers niet na elke schilderbeurt weg te gooien en te vervangen. Als je met waterverf werkt, maak je de rol gewoon schoon. Bij BP Decor werken we altijd met een goede professionele rol. 

Onze extra tip 

Voordat we beginnen te schilderen bevochtigen we de rol altijd eerst met wat water. Doe je dat niet dan ben je aan het ‘droogrollen’, en dat hoor je aan het schurende geluid. De rol bevochtigen voordat je schildert is zeker nodig in het geval van een delicate ondergrond. Maak je de rol niet nat, dan kan het pleisterwerk loskomen. De rol kan ook beginnen pluizen, zodat je kleine pluisjes terugziet in de geverfde muur. Ook dat gebeurt niet als je de rol eerst wat nat maakt. Je ziet het water trouwens nooit in de uitgestreken verf. Dat water rolt gewoon uit met de verf. 

Meer info nodig? 

Heb je een voldoende antwoord gekregen op de vraag Hoe schilder je een muur perfect egaal? Nog meer tips en advies nodig? Aarzel dan niet om even bij ons aan te kloppen en contact te nemen. Ons team schilderdeskundigen staat voor je klaar! Ook voor decoratie en interieur kan je trouwens bij BP Decor terecht. Mét gratis kleuradvies door een professionele kleurenconsulente. 

 

(c) C’bon

 

Tips en tricks om een muur egaal te schilderen